Dandanes že vsi poznamo čudoviti napitek iz čokolade, ki ji rečemo vroča čokolada. Če želite zvedeti nekaj preprostih receptov, si jih lahko ogledate na www.nadlani.si/zanimivosti/domaca-vroca-cokolada/, v nadaljevanju pa lahko izveste nekaj več o njej. Vroča čokolada je navadno samo stopljena čokolada, zmešana z vročim mlekom. Poznamo pa vrste različnih načinov priprave in receptov, ki so se razvili and spreminjali skozi mnogo let. Prvi čokoladni napitek naj bi ustvarili Maji, avtohtoni prebivalci Mezoamerike, nekje 2500-3000 let nazaj. Do leta 1400 je čokoladni napitek postal že velik del Azteške kulture, vendar so ga takrat pripravljali še hladnega in z vodo, bil pa je tudi nesladkan, zato so navadno zraven primešali še nekaj drugih sestavin, kot na primer vaniljo in koruzno moko. Kmalu po odkritju Amerike je počasi postal priljubljen tudi v Evropi in se je do 19. stoletja celo uporabljal kot zdravilo za nekatere bolezni želodca in jeter. Nekje do 17. stoletja so ga začeli pripravljati tudi vročega in s sladkorjem, ugotovili pa so tudi, da je veliko bolj okusen z mlekom. Tako je ta napitek postal vroča čokolada, ki je bila že dokaj blizu taki, ki jo poznamo danes. Bila pa je čokolada takrat še zelo draga, ker so kakavova zrna rasla samo v Južni Ameriki.
Danes je vroča čokolada nekaj, kar jo pozna in zauživa praktično cel svet in se dobi skoraj v vsakem baru, gostilni in trgovini, vendar pa je v različnih delih sveta priljubljena v različnih variacijah. V Evropi jo navadno pripravimo bolj koncentrirano in gosto, ponekod pripravljeno z dodatkom škroba, zaradi česar je ta vroča čokolada že bolj podobna pudingu, le da se tega navadno ne je vročega, na vrh pa ponekod dodajo stepeno smetano. V Severni Ameriki je bolj priljubljena v obliki praška, ki ga potem zmešajo z vročo vodo ali mlekom. Taka vroča čokolada je navadno veliko bolj redka, na vrhu pa navadno dodajo stepeno smetano ali sladke penice. Ponekod v Južni Ameriki zraven jejo kruh in sir, ali pa kolač. Kakorkoli že, skoraj vsak jo ima rad, saj je sladka čokolada vedno dobra.