Kdo od nas se kdaj pa kdaj ne želi posladkati? Vsi si kdaj želimo, da se nam v ustih raztopi okusen, rahel biskvit. Že veste kaj je to?
Vsi zelo dobro poznamo pecivo, ki se mu reče marmorni kolač. Kdo si ga ne zaželi ob skodelici kave ali toplega čaja, otroci pa ga imajo radi ob kozarcu mleka. Marmorni kolač si zapomnimo tudi po tem, ko občudujemo vzorce temne in svetle mase v pecivu.
Če marmorni kolač spečemo doma, bomo ugotovili, da je neprimerno boljši od tistega, ki ga kupimo v trgovini. Najbolj je priljubljen v prazničnem času, ponekod pa je marmorni kolač tudi del vsakdana. Naj vam povzamem recept za kolač, ki bo poskrbel, da vaš marmorni kolač ne bo dolgo ostal na mizi.
Enostavni marmorni kolač, za katerega potrebujemo:
- 4 jajca, 200g bele moke, 260g sladkorja,2 jušni žlici kakava v prahu, pecilni prašek, in pa če si želite lahko dodate koščke čokolade in vanilijev sladkor.
Priprava: umešajte sladkor(tudi vanilijevga-po želji) in jajca, nato dodajte moko, ki jo prej zmešate s pecilnim praškom, polovico zmesi pa potem ulijte v vnaprej pomaščen in pomokan model za peko. V preostanek zmesi vmešajte kakav in preostanek mase vlijte v model za peko. Po želji lahko dodate koščke čokolade, pečico nastavite na 190 stopinj in pecite 50 minut. Ko se ohladi, ga odstranite iz posode, posujete s sladkorjem v prahu in ponudite gostom za mizo. Marmorni kolač je očem zelo privlačna sladica, poleg tega je pa še zelo okusen. Ker je priljubljena sladica tudi našim najmlajšim pazite, da ne vmešate ruma. Če pa ste ljubitelji rozin, lahko dodate tudi rozine.
Poznamo tudi marmorni kolač z mascarponejem, pri katerem dodamo nekaj sira mascarpone ter 0,6 decilitra ruma, priprava pa je podobna kot pri enostavnem marmornem kolaču. Prepričan sem, da se po internetu najde še ogromno idej kako popestriti to zelo priljubljeno sladico.